Petra Granholm berättar om hur det gick till när familjen kastade ut oljepannan och satsade på pelletsvärme och solenergi istället.
När vi köpte ett 50-talshus för tre år sedan, var vi snabba med att kasta ut oljepannan. In kom istället ett system med pelletsbrännare och en ackumulatortank på 500 liter, avsett att ersätta oljan i det vattenburna systemet på vintern. Ackumulatortanken skulle också vara förberedd för solvärme. Så för sommarbruk, dvs. uppvärmning av bruksvatten, lade vi till en solpanel med solföljare från Heliozenit här på Åland. Eftersom vi inte har något vettigt tak som vetter åt söder tänkte vi att en solföljare skulle vara lösningen för oss, vi har ju ”bara” massiv skog åt väster, dvs kvällssolsidan. Solföljaren står på en fot på ett ställe på gården och vänder sig efter solen. Tanken var att den skulle producera el som får en luftvattenvärmepump att värma vattnet i ackumulatortanken. Vi var ivriga att flytta in, med en 6-månadersbaby och en miljon olika expertkockar i värmesystemssoppan. Någonstans i virrvarret blev det inte så optimerat som vi hade tänkt oss…
För att ni ska våga läsa vidare ska jag säga att systemet funkar ok idag, på soliga dagar får vi el av panelen som vi kan använda i hushållet, och pelletspannan brummar på. MEN- installationskostnaderna var skyhöga (jag vågar inte säga hur mycket men det handlar om åtskilliga tusenlappar). Först var det ackumulatortanken på 500 liter som inte rymdes in i pannrummet, vilket resulterade i kilometrar av kopparrör som idag är det dyrbaraste vi äger i huset… vi skulle kunna ha använt den gamla värmepannan men försäljaren sade att det var lika bra att köpa ny. Sedan var det den kinesiska luftvattenvärmepumpen som vi fick billigt från solpanelsförsäljarna. Den var dyr att installera. Det var också dyrt att koppla själva panelen (gjuta foten till solföljaren fick vi göra själva, det var kul – vi skrev ”solkraft” i cementen) till huset och den s.k. Sunny Boy (invertern) för han som gjorde större delen av installationen var inte behörig att ”vrida på strömmen” och firman som kom efter hade ingen aning vad de skulle göra med systemet. Detta resulterade i att det lokala elbolaget, som måste godkänna installationen eftersom solpanelen matar ut el på nätet underkände, elfirman kom tillbaka, gjorde om och där gick dyrbara hantverkartimmar… vi fick ner notan till slut med argumentet att vi inte tänkte betala för att de skulle lära sig installera solsystem, men det var ett litet plåster på såren i vår plånbok.
Sen då? Vi är inte själva tillräckligt mycket nördar för att förstå att ackumulatortanken var överdimensionerad för värmepumpen = tappvattnet blir inte varmt nog. Antingen borde vi köpa en ny dyrare och effektivare luftvattenvärmepump eller en mindre varmvattenberedare för sommaren. Sedan gick pumpkräket sönder men de som sålde oss var snälla och gav oss en ny på garanti plus installation. Nu har vi igång pumpen bara i juli då man inte behöver så himla varmt vatten, typ.
Nu efter tre år kan vi ändå tala om saken utan att skilsmässa hägrar eller någon börjar gråta. En viktig lärdom är att strunta i pengar, det är ändå bara pengar. Nog visste vi på förhand att vi inte skulle tjäna på investeringen – representanten för nätbolaget bara skrattade åt oss och sade ”ja ni kanske får så det räcker till en glass i sommar” av det som vi själva inte kan använda och därför matar ut på nätet. Pelletspannan funkar ju och nu har vi dessutom låtit bygga ett pelletsförråd i pannrummet som rymmer 2000 kg så att de kan komma med pelletsbilen istället för att min stackars man ska skotta pellets från 500 kg säckar två rum bort och att köpa på bulk minskar kostnaderna avsevärt. Lite gnisslar pelletsskruven och lite underhåll kräver brännaren, men något ska ju den stackars maken sysselsätta sig med. Och – solföljaren är ett viktigt statement för egenproducerad energi på vår gård.
Så, vad för slags råd skulle jag ge er som går och funderar på eget solsvar?
-Pellets är ett bra alternativ till olja, och har du möjlighet att smälla upp ett (brandsäkert- kan räcka med gipsskivor) förråd i källaren sparar du snabbt in byggkostnaden, i varjefall på Åland. Vi betalar ca 660 euro för 2000 kg, mot 224 euro för 500 kg. Se till att täta förrådet väl, pellets dammar!
-Ska du byta ut ett system i ett gammalt hus och kombinera lösningar? Ta tid på dig, även om det är jobbigt lönar det sig att lära sig lite om värmesystem.
-Kombinerar du pellets och värmepump- se till att ackumulatortanken eller varmvattenberedaren är rätt dimensionerad för båda. Olika värmepumpar är olika starka.
-Om man importerar billigt från Kina kan det vara svårt att läsa manualen.
-Har du tillgång till en rådgivare som kan se helheten – anlita hen!
Text: Petra Granholm
Foto: Petra Granholm
Tidigare publicerad på Natur och Miljös webbsida 22.11.2017
Berget värmer höghus i Esbo
Bergvärme,  Jordvärme,  Värmepump,  Värmeväxlare,  Värmeåtervinning, 
Självförsörjning i Korsnäs
Luftvärmepump,  Solceller,  Solenergi,  Solpaneler,  Vedpanna,  Värmepump, 
Solen ger 70 procent av familjens el
Solceller,  Solenergi,  Solpaneler, 
Energismart i Syslilax
Aktiv solvärme,  Luftvärmepump,  Solceller,  Solenergi,  Solfångare,  Solpaneler,  Vedpanna,  Värmepump, 
Datageniets smarta nollenergihus
Aktiv solvärme,  Bergvärme,  Energisnålt hus,  Fjärrstyrning,  Jordvärme,  Monitorering,  Solenergi,  Solfångare,  Värmepump, 
Solen har värmt vårt hus i 15 år
Energisnålt hus,  Lagring av solvärme,  Passiv solvärme,  Solenergi, 
Värmepumpen på Eriksberg
Bergvärme,  Jordvärme,  Värmepump, 
Sven-Olof byggde lågenergihus
Aktiv solvärme,  Energisnålt hus,  Jordvärme,  Solceller,  Solenergi,  Solfångare,  Solpaneler,  Värmepump,  Värmeväxlare,  Värmeåtervinning, 
Stefans alternativa energilösningar
Minivindkraftverk,  Off-grid,  Solceller,  Solenergi,  Solpaneler, 
Starkt solsken får Christian att mysa
Aktiv solvärme,  Solenergi,  Solfångare,